Hardloopkleding- en schoenentips

Voor hardlopen is het van belang dat u goede schoenen en kleding draagt.
Schoenen

Hardloopschoenen zijn gemaakt om hard te lopen. Dit betekent dat ze berekend zijn op de belasting die bij hardlopen plaatsvindt. Volgens specialisten dienen hardlopers hun schoenen ofwel na 1000 tot 1500 kilometer, ofwel na 2,5 jaar gebruik, te vervangen. Na die afstand of periode dempen de hardloopschoenen de schokken namelijk niet meer effectief.

Bij het passen van hardloopschoenen is het belangrijk dat er op schoenen daadwerkelijk hard gelopen wordt. Zo moet er voldoende ruimte voor de voet zijn ter voorkoming van ‘blauwe nagels’ en blaren. Ook zijn de stabiliteit en het gewicht van de loper belangrijk bij de keuze van een schoen die voor de loper geschikt is. Effectief is de schoenmaat van een hardloopschoen vaak 1 tot 1,5 maat groter dan die van een gewone schoen. Een speciaalzaak zoals Step One of Run2Day maken vaak een video van hoe er hardgelopen wordt, ook de slijtage bij de oude schoenen verteld veel over de manier van lopen.

Kleding

Hardloopkleding is gemaakt om warmte en transpiratie die bij het lopen vrijkomt zo effectief mogelijk te reguleren. Bij elk weertype kan de sporter hierin een keuze maken. Sportkleding moet comfortabel  zitten en niet langs het lichaam schuren. Vooral wanneer er veel getranspireerd wordt kan het schuren snel verergeren. Bij warm weer is het dragen van een enkel singletje (=speciaal hardloophemd) of T-Shirt met korte broek vaak meer dan voldoende. Temperaturen onder de 12 graden nodigt veel sporters uit een lange hardloopbroek en sweater te dragen. Onder winterse omstandigheden is het verstandig om meerdere (dunne) lagen hardloopkleding te kiezen zodat de lichaamswarmte niet zo snel wordt afgevoerd dat onderkoeling ontstaat. Het dragen van een pet of muts bij koud weer kan raadzaam zijn, omdat je hoofd het enige onbedekte deel van je lichaam is en je daarom op deze plaats veel warmte verliest.